Wati Kft. - logóWati Cooling Systems
Rólunk - Wati

Rólunk

A hűtős szakma máig az egyik legösszetettebb szaktudást igénylő foglalkozás: a gépészet, az elektromosság, a vezérlés, az elektronika, mikroprocesszorok ismerete és számítástechnika - ez mind együtt eredményezi a minőségi hűtéstechnikát! Erről szól a Wati cég története.
Hűtésről beszélünk minden olyan esetben, amikor valamely közegből hőt vonunk el. „Hideget csinálni” ugyanis nem lehet. A hőtan II. fő tétele szerint a hő „magától” csak egy melegebb, vagyis egy magasabb hőmérsékletű helyről egy hidegebb, vagyis egy alacsonyabb hőmérsékletű helyre képes átáramlani. Ellenkező irányú vándoroltatáshoz munka befektetésére is szükség van. A víz is magától folyik, de visszafelé már szivattyúzni kell.

Napjainkban a mesterséges hűtésre túlnyomóan a mechanikai energia felhasználásával működő kompresszoros hűtőberendezéseket használják. Ezek működtetéséhez mindenekelőtt szükség van egy alkalmasan megválasztott közegre, egy úgy nevezett hűtőközegre, amely a hűtéshez szükséges hőmérsékleten elpárologtatható, és – egy nagyobb nyomáson – a környezet hőmérséklet szintjén cseppfolyósítható.